Ajánló

Könyvek, filmek, podcastok – amiket szerintem érdemes megnézni/elolvasni

Gelencsér András: Ábrándos szép napok… őszintén a globális fenntarthatóságról (2024. 04. 23.)

Talán ez eddig a legjobb, legösszeszedettebb előadás-riport, amit a témában hallottam.
Azért szeretem Gelencsér András előadását, mert nagyon jó szerkezete van. Összeveti a valóságot azzal az ábrándos képpel, amit zöldülésnek neveznek ma a közéletben.
Ez utóbbit nevezi ő “alternatív valóságnak”, ami “egybites üzeneteken” és gazdasági érdekeken alapul, éppen ezért csak látszatmegoldásokat eredményez.
Az előadás és beszélgetés közérthető, emellett a humortól sem mentes…Beszél elektromos autózásról, energiafüggésről, népességről… És az egyéni reakciókról. ÉS arról is, hogy mit kezdjünk mindezzel. Az egész beszélgetés meghallgatásra érdemes, de két elgondolkodtató részletet kiszemeztem belőle:

“Amit tehetünk, az a fogyasztásunk moderálása. Volt egy olyan társadalomtudományi kutatás, ami azt vizsgálta, hogyha a reklámokot kivennénk az egyenletből, akkor mennyivel csökkenne a fogyasztás és azt találták, hogy 30%-kal. Tehát ha nem lennének reklámok, akkor az emberek 30%-kal kevesebbet fogyasztanának. Magyarul arra a 30%-ra biztos nincs szükségük, mert ha szükségük lenne, akkor azt reklám nélkül is megvennék. Ez már helyből egy olyan lépték, amivel lehetne kezdeni valamit.”

“Az internet energiafogyasztása másfélszer akkora, mint a globális repülésé… Ha belegondolunk, az, hogy mi küldözgetjük és lefotózzuk, hogy mit ebédelünk, megvan, hogy mennyi energia. 0.5 km autózás egy nagyobb felbontású fotónak az elküldése”

 

 

Az élet meg minden podcast – #064 Szilágyi András – Kikezdett primátusunk (2023. 12.20.)

“Szilágyi András evolúcióbiológus, az Evolúciótudományi Intézet igazgatója olyan egyszerű kérdésekre keresi a választ, mint például hogy miként keletkezett az élet. Vagy hogy miképpen lehet egy tudományos SimCity szoftverrel modellezni azt a százötvenezer évet, amely kulcsfontosságú „pillanatnak” bizonyult emberré válásunk történetében. Ebben az epizódban tehát vele beszélgetek az evolúció barkácsmunkájáról, őseink kényszerű diétaváltásáról, Bachról és a klasszikus zenével küzdő gépesített Bachról, elgondolt, de sosem látott színekről, az életről meg mindenről.”

 

 

Köves Alexandra: Nemnövekedés, Gazdaság, Válság, Társadalom, Jövő | Mindenségit! #57