A "Csiki dzsinnek" kiszabadítása

Zöld játékötlet gyerekeknek – nem csak Halloweenra 🙂

A játékhoz a feladatok természetes és újrafelhasznált alapanyagokból készültek. A horgolt Csiki-dzsinnt használt gyapjúfonalból készítettem (horgolási minta lent) és Magyarországon kézzel mosott-kártolt gyapjúval tömtem ki. A fa halacskákat újrafelhasznált falapokból készítettem és piropákával égettem a mintát a fába. A “fabatkákat” az általam gyűjtött vesszőből készítettem és szintén piropákával égettem bele a rovásírás betűit.

A játék lényege, hogy kiszabadítsuk a Csiki-dzsinneket, akik beszorultak egy számzáros lakattal bezárt hordóba / ládába / dobozba. A lakatot nyitó számokhoz játékos feladatokon keresztül jutnak a gyerekek, amiket különböző állomásokon / helyszíneken oldanak meg. A játék háttértörténete lent olvasható, a feladatok pedig 6,7 és 10 éves gyerekeknek lettek kitalálva. Bármikor lehet játszani, halloweeni mókának is remek. 🙂

Miért lesz "zöld(ebb)" ez a játék?

1. Minél kevesebb dolgot vásárolunk egy játék megvalósításához, annál környezettudatosabb, annál “zöldebb” a játék. Ezért érdemes a játékot a saját lehetőségeinkhez és képességeinkhez szabni. Az egyes feladatok kitalálásánál azt vettem alapul, hogy milyen alapanyagokat találtam itthon, azokat használtam fel. Ha nem állnak pont ilyen anyagok a rendelkezésre, ne csüggedj, nézz körül és módosíts úgy a feladatokon, hogy ahhoz illeszkedjen, ami neked van. Például Csiki-dzsinnt nem csak horgolni lehet, hanem akár zokniból is lehet varrni… 🙂 Vagy ha nem tudsz/szeretsz készíteni ilyesmit, akkor egy labda is tökéletes a célra!

2. A kellékekhez természetes alapanyagokat használok (legtöbb esetben Magyarországon gyártott), melyek használatuk után szennyezés nélkül tudnak visszailleszkedni a Természet körforgásába (vessző, gyapjú, stb). Alapvetően kerülöm a mesterséges alapnyagok használatát (szintetikus ragasztók, festékek, stb.). Igyekszem ezek természetes megfelelőit megtalálni (csiriz, tejfesték, stb.). Nincsenek csillámok, műanyag akármicsodák, stb. Ha valamit mégis vásárolni kell, igyekszem hazai kézművesektől beszerezni, nagy ívben kerülöm a multinacionális vállalatokat.

3. A nyeremény a legjobb esetben maga a játék élvezete (de egy papír csomagolású tábla csoki szerintem belefér 🙂  Ennél még jobb valamilyen házi sütemény vagy finomság! 🙂 )

Természetesen “mindig lehet többet tenni”, így az alábbi játékot tekintsétek ötletadónak és zöldítsétek tovább! 🙂

csikidzsinn
"Szabadítsuk ki a Csiki dzsinneket" játék lehetséges kellékei: horgolt Csiki dzsinn, vessző "fabatkák" és fa halacskák.

Történet

Amit érdemes felolvasni a gyerekeknek

Hallottatok már a „Csiki dzsinnekről”?
Nem hiába nem hallottatok, ugyanis ők az emberi szemnek láthatatlan szellemlények, ezért nem sokan tudnak a létezésükről.

A Csiki dzsinnek felelősek az „ok nélküli jókedvért”.

Hogy mi is az „ok nélküli jókedv”?

Megpróbálom nektek elmagyarázni! 

csiki dzsinn

Voltatok már úgy, hogy sétáltatok az utcán, és egyszer csak elmosolyodtatok?
Voltatok?…
Igazából nem tudtátok az okát, hogy mitől, hiszen semmi vicces nem történt…Egyszerűen belülről jött egy mosoly vagy egy kósza nevetés… Ilyenkor talán azt hittétek, hogy egy hajszál virgonckodott a nyakatokon…. Vagy egy fűszál gyengéden a lábatokhoz ért…. Vagy egy hangya masírozott a derekatokon…
Most halkan elárulom nektek a titkot, hogy egyik se!
Ugyanis ilyen esetekben – amikor csakúgy rátok tör a nevethetnék vagy a mosolyoghatnék -, bizony egy Csiki dzsin suhan el mellettetek! Nem hangya, nem fű, nem hajszál! Hanem egy Csiki dzsinn! Meglibbenti a szoknyáját…. Vagy óvatosan rátok fúj… Vagy apró kezével megcsiklandoz!
És hogy  miért csinálják ezt?
A nevetés köztudottan boldogsággal párosul, fokozza az energiánkat és gyógyít minket. A Csiki dzsinnek tehát olyan jótékony kis szellemlények akik úton-útfélen azzal segítenek bennünket, hogy jókedvre derítenek.

Viszont az a szomorú helyzet alakult ki ma, hogy a Csiki dzsinnek óvatlanul beszálltak egy nyitott hordóba, aminek a teteje lecsapódott felettük és beszorultak…. Ugyanis a hordót a lecsukódás pillanatában egy számzáras lakat lezárta… A Csiki dzsinnek viszont sajnos nem igazán értenek a számok nyelvén. Hiszen az ő nyelvük a nevetés!

Éppen ezért a Mi segítségünket kérik, hogy mentsük meg őket, hiszen nélkülük sokkal szomorúbb lenne a világ. Így a mai feladat a Csiki dzsinnek kiszabadítása!

Hozzávalók

  • csukható hordó / láda (a képen egy régi tölgyhordó látható, melynek tetejét lefűrészeltük és egy zsanérral-csuklópánttal alakítottuk nyithatóvá)
  • számzáras lakat (de ha nincs, az is tökéletes, ha a végén bemondják a helyes megfejtést)
  • fabatka: vessző / fadarabkák amiket gyűjtenek a gyerekek

A többi hozzávaló a feladatoktól függ.

csikidzsinn hordo

Fabatkák:

Ebben a konkrét játékban a megfejtés egy háromjegyű szám volt (= lakat nyitókódja), amihez össze kellett gyűjteni az összes fabatkát. Nehezítésképpen a fabatkákra jeleket rajzoltam és nem számokat. A jelek számokká való átalakítását a hordónál található kódfejtő alapján tudták elvégezni a gyerekek miután minden fabatkát összegyűjtöttek. Tehát ez volt a végső feladat, amit közösen kellett elvégezniük. A fabatkákra a jelek mellett 1 / 2 / 3 pöttyöt is rajzoltam (lásd a képen), ezek mutatták, hogy az adott fabatka a lakat melyik számának a megfejtésében segít. Tehát azok a fabatkák, amiken 1 pötty volt, az első szám megfejtéséhez voltak szükségesek, amelyeken 2 pötty volt, azok a második számhoz, stb. Mivel az állomásokon több fabatkát lehetett gyűjteni, mint ami a kódszámok megfejtéséhez kellettek, ezért sok fabatkán a ‘0’ szám kódja szerepelt (de ez csak a végén derült ki, a kódfeltörésnél, így az összeset össze kellett gyűjteni 🙂 ). Hogy még a végén is legyen egy csavar, az első kódszámhoz össze kellett adni a fabatkák értékét, a második kódszámhoz ki kellett vonni, a harmadik kódszámhoz ismét összeadni. Ez az utasítás a lakat ábráján szerepelt (lásd a képen).

fabatkák

Feladatötletek

Mivel a gyerekek különböző korúak voltak (6,7,10 év), ezért az idősebbek mindig kaptak egy kis nehezítést a legkisebbhez képest… Ez általában az állomásokon plusz/nehezebb feladattal járt 🙂

1. Pecázás
Egy faágból, madzagból és egy darabka drótból pecabotot készítünk és annak segítségével kell kifogni a halakat. Mindegyik farkára rákötözünk 1-1- fabatkát, azt kell begyűjteni. A mi esetünkben három gyerek volt, ezért mindenkinek papírra volt lerajzolva melyik mintájú halakat kell kifognia.
Nehezítés: magát a pecabotot is a gyerekeknek kell összebarkácsolniuk.

Kellékek: teknő/vödör/lavór; halacskák; bot; kenderzsineg; drótdarab; olló; (fogó)

csikidzsinn
csikidzsinn

2. Fejtörő
Ezen az állomáson egy találós kérdésre kell válaszolni, amelynek megfejtése egy olyan tárgy, amely megtalálható a házban / udvaron. A megfejtésben szereplő tárgyra rögzítünk egy fabatkát, azt kell begyűjteni.

Példák találós kérdésre:

Négy lába van, mégsem jár, konyhában, szobában áll. (asztal)

Orra van, de nem szagol, nyelve is van, de nem beszél. (cipő)

Melyik tó zárható? (ajtó)

Nehezítés: a nagyobb gyerekeknek mielőtt odaadnánk a találós kérdést, adjunk egy másik feladatot (például színezős-számos feladat 7 évesnek és szorzós-színezős feladat a 10 évesnek).

Kellékek: papír, ceruza, radír

3. Célbadobás

Ehhez nem kell más, csak néhány üres konzervdoboz és egy labda. A konzervdobozba (mindbe vagy csak néhányba) rakjuk a fabatkát és el kell találni őket. A labda helyett én horgoltam egy Csiki-dzsinnt nyers vastag gyapjúfonalból és azzal kellett dobálózni. A játék után remekül elszórakoztak vele a gyerekek, például fejest gyakoroltak… 🙂

A horgolást egyébként azért tartom egy “zöld technikának”, mert a fonalat vissza tudjuk fejteni belőle, miután már nem használjuk és készíthetünk belőle mást…  🙂 Ha még sosem horgoltál, a Csiki dzsinnel érdemes elkezdeni, hiszen nagyon könnyű a mintája. Ha pedig még horgolótűd sincs, készíts magadnak egyszerűen egy kisebb faágból 🙂

Nehezítés: messzebbről / kisebb labdával kell eltalálni.

Kellékek: konzervdoboz, labda / Csiki dzsinn

 A Csiki dzsinn horgolási mintája (pálcanevek angol rövidítéssel):

1. 6 Sc in a magic circle (6)
2. [Inc]  x 6 (12)
3. [Sc, Inc] x 6  (18)
4. [2 Sc, Inc] x 6  (24)
5. [3 Sc, Inc] x 6  (30)
6. [4 Sc, Inc] x 6  (36)
7-15. Sc

csiki dzsinn

16. Elülső hurokba: [Hdc, Dc az első  szembe, majd Dc, Hdc a második szembe, majd Sl a harmadik szembe] x 12    (60)
17. Hátulsó hurokba (36 ilyen van): Sl az első hurokba majd Sc körbe.
18. [4 Sc, Dec] x 6   (30)
19. [3 Sc, Dec] x 6    (24)
20. Elülső hurokba: [2 Sc, Dec] x 6    (18)
Itt tömjük ki gyapjúval a Csiki dzsinnt.
21. [Sc, Dec] x 6    (12)
22. [Dec] x 6    (6)
Fejezzük be és húzzuk be a fonalat a belsejébe.

4. Térkép

Térképet készítünk a kertről / szobáról és X-ekkel jelöljük az elrejtett fabatkákat, azt kell megkeresni.

Nehezítés: a nagyobb gyerekek plusz ügyességi feladattal juthatnak a térképhez (pl. focilabdával kell valahányat dekázni, stb.)

Kellékek: térkép

Játék vége

A játék vége a lakat kódszámának megfejtése és a hordó kinyitása. A hordóba rejthetünk egy papírdobozos csokoládét, és írhatunk egy köszönőlevelet a Csiki dzsinnek nevében:

“Kedves ,

Köszönjük, hogy kiszabadítottatok minket! Hálaképpen fogadjátok el ezt a kis finomságot tőlünk. Mi a számotokra láthatatlanok vagyunk, de legközelebb mikor látszólag ok nélkül jókedvre derültök, gondoljatok ránk, a Csiki dzsinnekre!”

csiki dzsinn
csikidzsinn