Mi a Zöldike Ökostand?

Röviden a Zöldike Ökostand egy mozgó kreatív kiállítás, ami a környezettudatos életszemléletet szeretné közvetíteni a látogatói felé. A stand meghívható rendezvényekre, piacokra, kiállításokra, fesztiválokra, stb.

Minden kiállítási darabja kézzel készült, újrafelhasznált és természetes alapanyagokból!

A Zöldike Ökostand folyamatosan bővül, formálódik, tartalma “rugalmasan” alakítható a rendelkezésre álló területtől függően. 🙂 Igény esetén akár kisebb kézműves foglalkozás (pl. nemezelés) is csatolható hozzá.

Ha felkeltette érdeklődésedet a Zöldike Ökostand, netán szívesen működnél együtt vagy hívnál meg valamilyen eseményre, bátran keress meg (Kapcsolat menüpont)!  🙂

Zöldike Ökostand
Zöldike Ökostand
Zöldike Ökostand
zöldike ökostand
Zöldike Ökostand
Zöldike Ökostand
Zöldike Ökostand
Zöldike Ökostand
Zöldike Ökostand
Zöldike Ökostand
Zöldike ökostand
Zöldike ÖkoStand
Zöldike Ökostand
Zöldike Ökostand
Zöldike Ökostand
Zöldike Ökostand
Zöldike Ökostand
Zöldike Ökostand
Zöldike Ökostand
Zöldike ÖkoStand
zöldike ökostand
Zöldike Ökostand
Zöldike Ökostand
Zöldike Ökostand
Zöldike Ökostand
Zöldike ökostand

A Zöldike Ökostand célja, üzenete

A Zöldike Standnak három fő célja van:

1. Elgondolkodtatás, “felébresztés”
A Zöldike Ökostand egyik célja, hogy felhívja a figyelmet  a túlfogyasztás természetromboló hatására. Nincs egy évszázada, hogy a műanyag, mint alapanyag berobbant az emberiség tudatába. Mégis ennyi idő elegendő volt, hogy több száz évre elszennyezzük saját Élőhelyünk (és milliónyi más fajét). A Föld minden egyes szeglete szennyezett műanyaggal: a sarkvidékek, az óceán, az ivóvizünk, a talajvíz… Még a Föld legmélyebb pontja a Mariana-árok is. De a műanyagokon kívül rengeteg, az ipar által előállított vegyület van jelenleg is használatban, amely rendkívül veszélyes az Élővilágra – és Ránk is. Gondoljunk a vegyszerekre, gyomirtókra, rovarölőkre, permetezőszerekre, melyeket ma minden nap használunk… Amellett, hogy “nem cél”  fajokat is kipusztítanak, az emberi táplálékban nem kis mennyiségben kimutathatóak… A tudomány pedig már rávilágított arra, hogy számos betegség kötődik a használatukhoz.

Csak Egészséges Bolygón lehet Egészséges Élet!

2. Cselekvésre buzdítás

Minden egyes szemét, ami kint szennyezi a természetet valaha egy ember döntése volt. Minden egyes PET palackos üdítőitalt, szívószálat, szatyrot, kapszulás kávét, plüssállatot… Valaki levett a boltok polcairól.
Jelenleg a mértéktelen fogyasztás korát éljük és mi, vásárlók tartjuk ezt életben! Azzal, hogy megveszünk egy terméket leteszünk egy voksot a gyártása mellé. Ha veszünk egy palack üdítőitalt, kínai csecsebecsét, stb. akkor az ezeket gyártó (óriás)cégekre szavazunk és mindenre ami mögöttük áll: az ő üzletpolitikájukra, termelési technológiájukra, világszemléletükre, alkalmazottakhoz való hozzáállásukra, az állatokkal való bánásmódjukra Minden vásárlásunk habár „csak egy” szavazat, de annál erősebb szavazat! Éljünk ezzel a lehetőséggel! 
Ahelyett, hogy felülről jövő szabályozásoktól várjuk a megváltást (ha átgondoljuk a háttérfolyamatokat akkor ráébredünk, hogy ez gyakorlatilag lehetetlen), rá kell jönnünk: csakis saját szokásaink megváltoztatásával tudunk a világ folyásán változtatni.

Hiszen a mi szokásaink tartják életben.

Egyre több ember ismeri fel ezt a „csapdát” és rálép egy teljesen más ösvényre. Kilépnek a rohanó világból, a mókuskerékből, a vásárlási kényszer alól, felhagynak az egymással történő összehasonlításgatással és elkezdenek egy lassabb, kiegyensúlyozottabb, a természettel sokkal jobban összhangban lévő boldogabb életet, ami nem az anyagi javak felhalmozásán alapszik.

Ez nem megy egyik pillanatról a másikra.
Viszont a felismerés kulcsfontosságú.
Ehhez a felismeréshez szeretné a Zöldike Ökostand hozzásegíteni a látogatóit. 🙂 

Mert a változás Bennünk kezdődik!

3. A természetes alapanyagok és a kézművesség népszerűsítése

A természetes alapanyagok (vessző, gyapjú, szalma, gyékény, kukoricacsuhé, kender, agyag, stb…) mára nagyon háttérbe szorultak, csakúgy, mint a (népi) kézműves mesterségek. Holott ezek a hagyományos kézműves technikák évszázadokig ellátták a háztartásokat, kielégítették az emberek igényeit. Az ilyen alapanyagokból készült használati tárgyak nemcsak tartósak, de elhasználódásuk után nem szennyezik környezetüket, hanem visszailleszkednek a természet körforgásába.

A ZÖLDike Stand „kézműves részlegében” olyan általam készített portékák vannak, amelyek megmutatják ezen alapanyagok sokszínűségét. Hiszen vesszőből nem csak kosár készülhet, gyapjúból meg nem csak kötött pulóver… 🙂

Keressük a szintetikus termékek természetes alternatíváit és válasszuk a hazai kézműves termékeket! 

Zöldike Ökostand

Partnerek: