Zöldike Szolgáltatások

A következőkben a jelenlegi Zöldike Szolgáltatásokat találod, alul pedig bemutatkozom. Ezek mellett bátran keress, ha együttműködnél a jó ügy érdekében (Kapcsolat)!

Zöldike Ökostand

Zöldike Ökostand egy mozgó, teljes mértékben kézzel készített kreatív kiállítás, ami a környezettudatosabb életszemléletet szeretné közvetíteni a látogatói felé.  Célja háromrétű: felébresztés, elgondolkodtatás, cselekvésre buzdítás. Az ökostand meghívható rendezvényekre, fesztiválokra, akár iskolákba. Csatolható mellé kisebb kézműves foglalkozás is.

Zöldike ökostand

Kézműves foglalkozások természetes alapanyagokból

Nemezelés gyapjúból, faragás faágból, fűzés vesszőből… Foglalkozások kicsiknek és nagyoknak, gyerekeknek és felnőtteknek. Rendezvényeken, kis csoportokban, egyénileg

Célja a természetes alapanyagokban rejlő változatosság megismertetése és az ehhez kapcsolódó ökológiai kérdésekre való összpontosítás

Bemutatkozom...

Biológus (MSc, doktorjelölt) és népi kézműves (végzős nemezkészítő és gyakorló vesszőfűző) vagyok.

A Zöldike „megalapításakor” azt tartottam szem előtt, hogy mindazt tartalmazza, amit szeretek.
A Természetet és a (népi) Kézművességet.

Biológusként közel egy évtizede foglalkozom az ember természetre gyakorolt hatásaival, jelenleg a kutatási területem is e téma köré összpontosul, középpontjában a madarak állnak.

Mivel régóta nyomon követem az Élővilág állapotában bekövetkező negatív változásokat, egyre inkább megerősödött bennem, hogy a szomorkodás helyett a cselekvésre összpontosítsak. Az évek során arra jöttem rá, hogy ahhoz, hogy megvédjem a Természetet (ami mindig is motivált), mindenekelőtt magamban kell megváltoznom. Meg kell változtatnom fogyasztási és vásárlási magatartásomat, újra kell gondolnom a SZÜKSÉG és az ELÉG szó jelentéseit, felül kell írnom hozott szokásaimat és a társadalmi normákról is alaposan el kell gondolkodnom.

Mi az, amit valóban szeretnék és mi az, amit rámtukmálnak az üzleti erők?
Mi az, ami tényleg a boldogságomat jelenti és mi az, amiről csak az ügyes marketing hiteti el, hogy boldogságot okoz?
Az anyagi javak hajszolása, felhalmozása valóban értelmes életcél?
Annyi bizonyos, hogy ez a kapzsiságon és kényelmen alapuló rendszer nem csak az Élőhelyünk elképesztő mértékű pusztításával és elszennyezésével jár, hanem az egészségi állapotunkra is jócskán visszahathat. Legyen szó testi és lelki egészségről.

Ezen a rögös úton járva, kérdések erdejében botorkálva jutottam el a népi kézművességhez is. Hiszen őseink nem ismerték a műanyagot, a szintetikus vegyi anyagokat, rovarölőszereket, mégis képesek voltak létrehozni használati tárgyaikat, ruházataikat, megépíteni házaikat, megművelni földjeiket. Azt gondolom, hogy szemléletük egyes elemei, úgy mint a Természet felé irányuló maximális tisztelet és alázat, a közösségi együttműködés és a természetes alapanyagok megmunkálásának tudománya alapvető fontosságúnak kellene lennie a mai kor emberének is.

A Zöldikét úgy formáltam az évek alatt, hogy mind biológiai-ökológiai, mind kézműves tudásomat a Természet szolgálatába állíthassam. Ez az én küldetésem.

És mivel jómagam is folyamatosan tanulok, olvasok, új technikákat sajátítok el, a szolgáltatások is változnak idővel… 🙂